De hoofdklasse in het hockey is de hoogste klasse die er bestaat. Hoewel hockey nog steeds als een hobby wordt gezien, wordt het steeds professioneler en kan de hoofdklasse in het hockey toch al bijna als professioneel worden gezien. Veel van de spelers hebben naast individuele contracten vaak ook nog een basissalaris. De echte toppers ontvangen van NOC NSF een vergoeding en daarbij ook nog eens van de eigen vereniging een inkomen. Alles bij elkaar kan zorgen voor een interessant inkomen voor het uitvoeren van een hobby. Niet verkeerd natuurlijk.

 

De competitie in het hoofdklasse hockey bestaat zowel bij de dames als de heren uit 12 teams. Deze teams behoren tot de beste van Nederland en hebben allen door promotie het hoogste niveau bereikt. Promotie en degradatie van standaardteams (de eerste elftallen) vindt eerst plaats via regionale districten. In principe zou de hoofdklasse daarmee een afspiegeling zijn van alle districtskampioenen. Omdat de hockeydichtheid in bepaalde delen van Nederland groter is, zijn er tussen de regionale districten en de hoofdklasse twee landelijke “overgangsklassen” geplaatst. De winnaars van de overgangsklasse maken kans op promotie naar de hoofdklasse.

 

Het verschil tussen de overgangsklasse en de hoofdklasse is groot. Daarom is aan de stand te merken dat de onderkant van de hoofdklasse en de bovenkant in veel gevallen ongeveer hetzelfde is en blijft. Zo zijn er teams die sinds jaar en dag vaste klant zijn in de hoofdklasse en ook teams die ieder jaar meespelen om de prijzen of degradatie.

 

Al met al is de hoofdklasse een van de sterkste hockey competities ter wereld. Het grote aantal buitenlandse topspelers die graag een jaartje komen proeven aan deze Nederlandse competitie is dan ook erg groot. De competitie wordt over het algemeen op zondag gespeeld. De wedstrijden beginnen om 14.45 en worden allemaal op water kunstgras gespeeld. Bij vorst en gevaar door gladheid worden wedstrijden afgelast. Wilt u een keer een wedstrijd bekijken, bezoek dan de website van de KNHB voor het speelschema van week tot week.